PUNCA KIPAS LAPTOP BERBUNYI BISING | REPAIR-LAPTOP-MACBOOK-SERDANG

By okcssk In SPAREPART No comments
REPAIR-LAPTOP-MACBOOK-PUCHONG-SERDANG-BALAKONG-PUTRAJAYA

Kali nih admin nak tanya pengguna komputer sekalian. Time guna laptop tangan korang rasa panas macam dipanggang tak? Then, tengah2 guna laptop tu ada bunyi kuat dari kipas laptop korang. Lagi teruk, laptop korang terus mati bile korang still paksa untuk guna.

Kalau korang ada mengalami simptom2 tersebut, memang sah lagi kipas laptop korang ada masalah.

So masalah nih semua perlu diselesaikan sebab nanti akan jadi lagi teruk. Antaranya:

  • Laptop akan menjadi lambat dan lembab, memang akan stress la korang terutama bila ada kerja penting nak buat
  • Masalah skrin menjadi biru atau blue screen akan muncul
  • Laptop tiba2 restart, kalau kerja korang auto save selamat la, tapi kalau tak habis la korang
  • Bunyi dari kipas laptop agak bising dan boleh mengganggu ketenteraman terutama kalau korang dekat public

Kenapa kipas laptop korang berbunyi???

Processor yang berkerja terlalu kuat. Bila korang buka banyak aplikasi atau software secara serentak (multitasking) ,processor perlu kerja dengan lebih kuat dan akan menjadi panas. So, kipas laptop akan berputar lebih laju dan cepat sehingga mengeluarkan bunyi kurang senang.

Kemudian, kipas yang kotor juga salah satu punca mengapa kipas berbunyi kuat. Habuk akan melekat dan berkumpul di bilah2 kipas laptop. Korang boleh bersihkan dengan menggunakan tisu atau kain tapi bilah2 kipas itu tak akan bersih sepenuhnya. Oleh itu, perlu buka laptop tu dan bersihkannya. 

Kipas yang rosak juga merupakan salah satu punca mengapa ia berbunyi kuat. Kipas yang rosak tidak dapat bekerja dengan baik dan akan menimbulkan bunyi bising. So, cara yang terbaik adalah tukar kepada kipas laptop yang baru.

Jadi kalau korang nak laptop korang tahan lama, korang kena la jaga laptop korang tu elok2 dan selalu servis 6 bulan sekali.

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI? 

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
 
Atau yang berada di SERI KEMBANGAN
 
📲Whatsapp direct guna link ni >>>  
 
 
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
 
📱Hotline :  0199169165