FUNGSI BATERI CMOS | REPAIR LAPTOP PUCHONG

By okcssk In SPAREPART No comments
REPAIR-LAPTOP-MACBOOK-PUCHONG-SERDANG-BALAKONG-PUTRAJA

Apa itu bateri CMOS???

Bateri CMOS ataupun Complementary Metal Oxide Semiconductor nih adalah bateri yang dipasang pada motherboard laptop korang. Bentuk dia bulat dan kecil macam bentuk bateri jam atau kalkulator yang biasa kita nampak tu.

Kenapa perlu pasang bateri CMOS pada laptop?

1. Untuk tetapkan masa komputer (time setting)
2. CMOS berfungsi sebagai tenaga sementara.
3. CMOS berperanan sebagai Power terhadap BIOS laptop apabila laptop dimatikan.

Korang akan tahu yang bateri CMOS laptop nih mula lemah bila jam dan tarikh pada laptop korang lambat. Bila laptop korang selalu di force shutdown pun itu adalah salah satu tanda bateri CMOS lemah. Kalau nak lebih senang, bateri CMOS nih boleh diperiksa dengan menggunakan alat khas seperti pemeriksa bateri. So, korang boleh tahu keadaan bateri CMOS itu.

Biasanya, bateri CMOS ini akan lemah bila laptop korang dah capai usia 5,6 tahun dan perlu diganti dengan yang baru.

Sekian entry kali ini.

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI? 

Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor
 
Atau yang berada di SERI KEMBANGAN
 
📲Whatsapp direct guna link ni >>>  
 
 
📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya
 
📱Hotline :  0199169165