REPAIR MOTHERBOARD | OKCS SERI KEMBANGAN

By okcssk In APPLE, Uncategorized No comments

REPAIR MOTHERBOARD LAPTOP SEKITAR SERI KEMBANGAN – PUTRAJAYA – PUCHONG – SERDANG

Dalam sesebuah laptop, motherboard merupakan sebuah komponen yang paling mahal untuk ditukar,
Biasanya harga sesebuah motherboard berdasarkan model adalah antara RM600 ke RM1000
Itu adalah harga motherboard baru, bila fikir balik, baik beli sebuah laptop baru
Dan kami nasihatkan di sini jangan sesekali membeli motherboard yang refurbished atau 2nd hand kerana masalah pasti akan datang lagi
Macam mana nak tahu rosak motherboard?


Biasanya sesebuah motherboard rosak selain dari kerana tertumpah air, sebab yang selalu terjadi adalah kerana overheat, sistem penyejukan motherboard tidak efisien lalu melingkupkan motherboard. ( Bayangkan Enjin yang radiatornya takda air, kan lingkup kereta tu kalau terus pakai je), So kalau dah dapat masalah camni, baik terus hantar servis kat kedai komputer terdekat anda untuk bersihkan kipas anda yang berhabuk.

Nak tahu apa tanda motherboard awak dah rosak?

Pertama : Kalau laptop on, tapi takda display kat screen ini adalah salah satu tandanya
Kedua : Tekan button ON banyak kali sampai lenguh tangan pun laptop tak ON
Ketiga : Masuk adapter tapi power indicator tak keluar
Keempat : Auto shutdown, auto restart
Kelima : Datang kedai kami dan kami cek untuk anda PERCUMA.

Apa yang biasanya rosak kat motherboard tu

Compaq Presario V3500 motherboard

Biasanya motherboard yang rosak ini adalah kerana chipsetnya. Apakah chipset?

Chipset ini adalah umpama jantung sesebuah laptop/ komputer. Ada cara yang mudah untuk membaiki chipset ini seperti ‘solder balik’ atau ‘reheat’ chipset yang rosak tersebut. Cara ini memang berkesan tetapi haruslah diingat motherboard anda pasti akan rosak kembali! Ini saya jamin!

Kerana secara tak langsung, membaiki sebegini umpama buat pembedahan ‘bypass’ kat jantung!

Apakah cara yang terbaik membaikinya?

Cara yang terbaik membaiki motherboard adalah tukar terus chipsetnya, dengan ini motherboard ini akan mendapat jantung baru dan akan tahan lebih lama ( so far yang buat dengan kami takda sapa lagi yang hantar balik)

Apa jenis model laptop yang boleh dibaiki?

HP Pavilion TX2000 Motherboard

Kami boleh membaiki semua jenis motherboard laptop

Tapi yang paling top datang kat kedai kami 
Compaq Presario V3000, V3500, F700, C700, CQ40 dan CQ41
HP Pavilion Tx1000, Tx2000
Acer Aspire 4520, 4530, 4551
Toshiba Satellite L310
Dell Inspiron 1420
Semua Sony
Semua MacBook
Lain lain model laptop juga boleh
Acer Aspire : 4551, 4935,4935G 4736, 4736z 4736g,4741, 4253, 4540, 4732, 4738, 4738z, 4740, 4750, 4755,4349, 4250, 4745, 4745G, 3620, 3680, 4310, 4315, 4520, 4530, 4710, 4715, 4720, 4730, 4730Z, 4920,4930, 4930G, 5050, 5500, 5540, 5550, 5580 , ONE, HAPPY, Ferrari, netbook D250, D255, D256, D260
Compaq Presario: CQ42, CQ43 , 510, v3000 series, v3500 series, CQ40 series , CQ41 series, C700, F500
Toshiba : C640, L645, L645D, M500, L510, L310, M200, M300, L30, A100
Lenovo : B450,B455, B460, B465, G450, G455,G470, G475, Y450, Y460,Z470, Z475, B450,B455, B460, B465, G450, G455,G470, G475, Y450, Y460,Z470, Z475, IDeapad S10, s10-2, s10-3
DELL: n4010, n4030, n4050, studio 1458, n4110, Inspiron 1420, 1440, Vostro 1400 , mini, inspiron 10
HP: pavilion G4, G42, hp probook 4410, pavilion DV2000, DV4, 520, tx1000, tx2000, all DV1000, dv2000, dv3000, dv5000, dv6000, dv7000, dv8000, dv1, dv2, dv3, dv4, dv5, dv6, dv7, DM1 DM2, DM3, DM4, DM5, DM6, DM7, nc series, nx series, mini series. 110, 210
Samsung : R440, RC420
Asus : A53S, X42Jr, A42 series, K42 series, X80L, AJ8, AJ8S
MSI : FX4xx series = 400, 420, 460, 480
Sony Vaio

Berapa Kosnya


Compaq Presario F700 Motherboard
Kami menawarkan khidmat ini dengan harga ‘flat rate’ untuk semua laptop
tak kisahlah laptop anda jenis model yang mahal atau murah.
Dengan jaminan selama 3 bulan
Kalau tukar motherboard pun jaminannya 3 bulan jugak

tetapi harga berganda mahalnya.
Kenapa jaminan lebih panjang berbanding kedai lain?
Kami memberi jaminan yang panjang kerana kami yakin dengan servis dan workmanship kami
Kerana kami servis kami berkualiti dan boleh dipercayai.
Satu hari purata 15 ke 20 buah laptop masuk kedai untuk direpair, sekarang dalam urutan laptop yang hendak direpair ada 80++ laptop lagi yang perlu direpair. Kami buat kerja tidak laju tapi berhati-hati menjaga kualiti, anggaran paling cepat 1 minggu ke 2 minggu ( kami percaya pada kualiti kerana customer akan bercerita mengenainya)
Jika anda mahu proses baikpulih yang cepat tetapi rosak berulang kali, maaf kami bukan orangnya
So selepas ini, kalau ada laptop yang motherboard rosak, jangan buang lagi, hantar kepada kami untuk dibaiki.
Kenapa nak tukar motherboard sedangkan anda boleh membaikinya?

Testimoni

Berikut di bawah adalah antara laptop laptop yang telah berjaya kami baiki menggunakan kaedah menukar chipset ini. Plastik yang ada di skrin laptop adalah untuk mengelakkan dari skrin tercalar ketika proses pembaikan.

Acer Aspire 4535

Masalah yang diselesaikan : Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar

Compaq Presario CQ40
Masalah yang diselesaikan : Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar

Asus EEE PC
Masalah yang diselesaikan: Tak boleh on langsung
Compaq Presario CQ40
Masalah yang diselesaikan : Shut Down Sendiri

Compaq Presario CQ45
Masalah yang diselesaikan: Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar

Acer Aspire 4520
Masalah yang diselesaikan: Bila ‘ON’ semua jalan tapi gambar tak keluar

Acer Aspire 4535
Masalah yang diselesaikan: Motherboard rosak terkena air

Acer Aspire 4738Z
Masalah yang diselesaikan: Shutdown selepas 5 saat ON
Asus A43
Masalah yang diselesaikan: Bila ON hang selepas beberapa minit

 Dell Inspiron 1420
Masalah yang diselesaikan: Bila ON takda gambar keluar

HP Pavilion DV6000
Masalah yang diselesaikan: Motherboard rosak tertumpah air


Acer Aspire 4551

Masalah yang diselesaikan : Hang selepas beberapa minit

Dell Inspiron 1420
Masalah yang diselesaikan: Bila ON tak keluar gambar

Acer Extenza 4630Z
Masalah yang diselesaikan: Tak Boleh ON

Acer Aspire 2920
Masalah yang diselesaikan: Bila ON keep on restart

Compaq Presario CQ40
Masalah yang diselesaikan: Bila ON tak keluar gambar

Lenovo G460
Masalah yang diselesaikan: Gambar keluar di lcd monitor tapi tak keluar kat skrin sendiri

Sony Vaio
Masalah yang diselesaikan: Tak Boleh ON

Lenovo Thinkpad T400
Masalah yang diselesaikan: Bila ON tak keluar gambar

BAGAIMANA UNTUK MENGHUBUNGI KAMI?


Bagi yang berada di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor

Atau yang berada di SERI KEMBANGAN

📲Whatsapp direct guna link ni >>>   www.wasap.my/60199169165

📲Saya akan utamakan anda yang wasap direct saya

📱Hotline :  0199169165

Penulis
Mohd Razif Ja’afar